Ciasto Kopiec
Gdy je robiłam poczułam się jak archeolog, który łopatką odgarnia piasek 😁
Pamiętacie kopce kreta z pudełek? Ba! Do tej pory są w sprzedaży. Kto się nie dał namówić na jego zrobienie? Ja robiłam wielokrotnie i bardzo mi smakowało ♥️
Patrzyłam dzisiaj w sklepie po półkach i jak zwykle w weekend szukałam natchnienia. I znalazłam!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
♨️ 220 g mąki kokosowej
♨️ 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
♨️ 100 g erytrolu/ ksylitolu/stewii
♨️ 6 jajek
♨️ Czekolada gorzka ( u mnie 90%)
♨️ 100 g masła ( u mnie min 82% tłuszczu)
♨️ Kilka kropel aromatu waniliowego
♨️ Ulubione owoce (u mnie truskawki , jagody i czereśnie zagotowane z galaretką bez cukru)
SKŁADNIKI NA KREM
♨️ 500 g serka mascarpone
♨️ 250 g śmietanki 36%
♨️ Kilka kropel aromatu waniliowego
♨️ 50g erytrolu/ksylitolu/ stewii
INSTRUKCJE
👌 przygotowujemy małą blaszkę do pieczenia
👌 Masło roztapiamy z czekoladą i miksujemy z pozostałymi składnikami
👌Pieczemy 30 min w 180 stopniach
👌 W międzyczasie przygotowujemy krem
👌 Śmietankę ubijamy, niezbyt długo, po czym zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli serek, aromat waniliowy i erytrol. Wsadzamy masę do lodówki.
👌 Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika, odczekujemy 5 min i łyżką drążymy środek zostawiając lekki margines po bokach. Nie wybieramy za głęboko żeby nie zrobić dziury w dnie. Wydrążony środek przekładamy do miski i czekamy aż całkiem wystygnie.
👌 Gdy ciasto wystygnie wykładamy ulubione owoce w wydrążony środek
👌 Wierzch owoców pokrywamy kremem
👌 Krem posypujemy wcześniej zebranym ciachem ze środka. Rozdrobnilam to ciacho w palcach, można również zetrzeć na tarce z grubymi oczkami
👌 Gotowy kopiec wkładamy do lodówki.
Makro dla porcji 1/15 ciasta (85g) : kcal 326/
B 5.3/ T 29.3/ W 6.9
Smacznego 😁
12 cze 21 przez użytkownika:
ciucma