Dziennik ciucma, 12 lip 21

Filety drobiowe w sosie slodko-kwasnym

21 zwolenników    Wsparcie   

Komentarze 
FILETY DROBIOWE W SOSIE SŁODKO-KWASNYM I rzeczywiście tak smakują. Słodki ananas i kwaśna limonka to niesamowite połączenie... I nie myślcie że powykrzywia Wam buzie. Wcale a wcale, ręczę za to głową 😁 SKŁADNIKI NA 8 PORCJI: ♨️ 6 filetów drobiowych ♨️ 12 łyżek oleju ryżowego (może być zwykły) ♨️ 3 łyżki oleju ♨️ 2 średnie marchewki ♨️ 2 średnie papryki czerwone ♨️ 2 średnie cebule ♨️ 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (lub passaty) ♨️ 1 puszka ananasów ♨️ 3 łyżki erytrolu ♨️ Sok z 1 limonki ♨️ 100 g pędów bambusa (u mnie z puszki) ♨️ 3 łyżeczki tartego imbiru (u mnie ze słoiczka) ♨️ 200 g ryżu konjak (opcjonalnie) ♨️ Sól i pieprz do sosu ♨️ Sól, pieprz, curry i czerwona ostra zmieloną papryka do mięsa INSTRUKCJE 👌 Filety płuczemy i kroimy w kostkę, opruszamy solą, pieprzem, curry i czerwoną ostrą papryką 👌 Smażymy na oleju przez około 15 min , do uzyskania ładnego koloru i aby mięsko nie było surowe. Po usmażeniu odstawiamy na bok 👌 Na osobnej dużej patelni rozgrzewamy 8 łyżek oleju ryżowego i szklimy pokrojoną w piórka cebulę 👌 Do zeszklonej cebuli dodajemy starte na grubych oczkach i obrane marchewki. Dusimy przez około 15 min. 👌 Paprykę czerwoną pozbawiamy gniazd i w kroimy w drobne lub srednie paski, wrzucamy do cebuli i marchewki. Dusimy do miękkości papryki. 👌 Imbir trzemy na drobnych oczkach lub dodajemy taki ze słoiczka I dodajemy erytrol . Minutkę czekamy. 👌Gdy zacznie bulgotać dodajemy sok z puszki ananasów, koncentrat pomidorowy i sok z limonki. Czekamy do zabulgotania. 👌 Na sam koniec wrzucamy pokrojonego w kostkę lub ćwiartki ananasa z puszki, pędy bambusa, sól i pieprz do smaku ( u mnie po szczypcie). Gotujemy na małym ogniu przez 5 min. 👌 Na koniec usmażone mięsko wraz z tluszczem dodajemy do sosu , mieszamy i gotowe 👉 Można podać z ryżem konjak. Ryż wyciągamy z opakowania i płuczemy na drobnym sitku aż pozbędziemy się dziwnego "rybnego" zapachu. Ja robię to 3-4 krotnie. 👉 Ryż można ugotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie przez 2-3 min lub dodać bezpośrednio do sosu pod koniec gotowania. Weźmy jednak pod uwagę że ryż zagęści sos. U mnie gotowany i podawany jest osobno. Gotowe. Smacznego 😁 Makro dla samego sosu z mięsem 250 g: Kcal 246/ B 26.4/ T 10.3/ WN 10.2 Makro dla samego ryżu konjak w 100 g: Kcal 7/ B 0/ T 0/ W 0 😁 
12 lip 21 przez użytkownika: ciucma

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi ciucma


Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.