FILETY DROBIOWE W SOSIE SŁODKO-KWASNYM
I rzeczywiście tak smakują. Słodki ananas i kwaśna limonka to niesamowite połączenie...
I nie myślcie że powykrzywia Wam buzie. Wcale a wcale, ręczę za to głową 😁
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:
♨️ 6 filetów drobiowych
♨️ 12 łyżek oleju ryżowego (może być zwykły)
♨️ 3 łyżki oleju
♨️ 2 średnie marchewki
♨️ 2 średnie papryki czerwone
♨️ 2 średnie cebule
♨️ 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (lub passaty)
♨️ 1 puszka ananasów
♨️ 3 łyżki erytrolu
♨️ Sok z 1 limonki
♨️ 100 g pędów bambusa (u mnie z puszki)
♨️ 3 łyżeczki tartego imbiru (u mnie ze słoiczka)
♨️ 200 g ryżu konjak (opcjonalnie)
♨️ Sól i pieprz do sosu
♨️ Sól, pieprz, curry i czerwona ostra zmieloną papryka do mięsa
INSTRUKCJE
👌 Filety płuczemy i kroimy w kostkę, opruszamy solą, pieprzem, curry i czerwoną ostrą papryką
👌 Smażymy na oleju przez około 15 min , do uzyskania ładnego koloru i aby mięsko nie było surowe. Po usmażeniu odstawiamy na bok
👌 Na osobnej dużej patelni rozgrzewamy 8 łyżek oleju ryżowego i szklimy pokrojoną w piórka cebulę
👌 Do zeszklonej cebuli dodajemy starte na grubych oczkach i obrane marchewki. Dusimy przez około 15 min.
👌 Paprykę czerwoną pozbawiamy gniazd i w kroimy w drobne lub srednie paski, wrzucamy do cebuli i marchewki. Dusimy do miękkości papryki.
👌 Imbir trzemy na drobnych oczkach lub dodajemy taki ze słoiczka I dodajemy erytrol . Minutkę czekamy.
👌Gdy zacznie bulgotać dodajemy sok z puszki ananasów, koncentrat pomidorowy i sok z limonki. Czekamy do zabulgotania.
👌 Na sam koniec wrzucamy pokrojonego w kostkę lub ćwiartki ananasa z puszki, pędy bambusa, sól i pieprz do smaku ( u mnie po szczypcie). Gotujemy na małym ogniu przez 5 min.
👌 Na koniec usmażone mięsko wraz z tluszczem dodajemy do sosu , mieszamy i gotowe
👉 Można podać z ryżem konjak. Ryż wyciągamy z opakowania i płuczemy na drobnym sitku aż pozbędziemy się dziwnego "rybnego" zapachu. Ja robię to 3-4 krotnie.
👉 Ryż można ugotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie przez 2-3 min lub dodać bezpośrednio do sosu pod koniec gotowania. Weźmy jednak pod uwagę że ryż zagęści sos. U mnie gotowany i podawany jest osobno.
Gotowe. Smacznego 😁
Makro dla samego sosu z mięsem 250 g:
Kcal 246/ B 26.4/ T 10.3/ WN 10.2
Makro dla samego ryżu konjak w 100 g:
Kcal 7/ B 0/ T 0/ W 0 😁
12 lip 21 przez użytkownika:
ciucma