Dodaj do mojej Książki Kucharskiej
Dodaj do Dziennika Żywności
Dają:
4 porcja (e)
Czas Przygotowania:
15 min
Czas Gotowania:
1 godz
Typ posiłku:
Zupy
Dania Główne
Oceń:
Average FatSecret member ranking Średnia ocena Użytkowników FatSecret
przez użytkownika: amani96

Spanish Lentils and Mushrooms

Terrific vegetarian, vegan, and gluten-free dish.

Składniki

Wskazówki

  1. In a large saucepan, sauté the onion and garlic with a good glug of olive oil and a pinch of salt until softened, about 3 minutes.
  2. Add the lentils and 4 cups of water. Bring to a boil, reduce to a simmer, and cook until tender.
  3. Add the smoked paprika. Season with salt, sherry vinegar, and more smoked paprika to taste. I like there to be just an edge of vinegary sourness without it being overpowering.
  4. Meanwhile, in a very hot sauté pan, fry the mushrooms with another glug of olive oil, turning occasionally. Try to get them to brown well on most sides. Season with salt.
  5. Toss the cherry tomatoes and basil with a little olive oil, sherry vinegar, and salt.
  6. To serve, divide the lentils into bowls. Top with the mushrooms, and top that with the salad. Give the whole thing a grind of black pepper and maybe another little dusting of smoked paprika.
87 użytkowników dodało ten przepis do swoich książek kucharskich.
 

Recenzje 
Very suitable for the GI-diet. And delicious as well!
user vote
03 gru 10 przez użytkownika: oceanroses
The Lentils make it unsuitable for the Ancient European diet
user vote
26 maj 10 przez użytkownika: Runesinger
This dish was absolutely delicious!!!
user vote
21 kwi 10 przez użytkownika: amani96

     
 

Zrecenzuj ten przepis



Musisz się zalogować, aby ocenić ten przepis. Kliknij tutaj, aby się zalogować
 

Znajdź Więcej Przepisów

Sortuj według Typ Posiłku

Zupy Dania Główne

Najnowsze Przepisy

przez użytkownika: _luckycurls
Szybka sałatka na obiad .
przez użytkownika: Natalitschka1
Słodka i kremowa przekąska.
przez użytkownika: kasia.majewska
Kremowy wypiek z tylko 5 składników.
przez użytkownika: gewka3
Bogaty, słodki i smaczny.

Prześlij Przepis

Podsumowanie Wartości Odżywczych:

Jest 490 kalorii w 1 porcji Spanish Lentils and Mushrooms.
Podział Kalorii: 25% tłusz, 51% węglo, 24% białk.

Wartość Odżywcza
Porcja
na porcje
na porcje
% RWS*
Energia
2050 kJ
25%
490 kcal
Tłuszcze
13,84g
20%
Tłuszcz Nasycony
1,929g
10%
Tłuszcze Trans
0g
Tłuszcz Jednonienasycony
9,898g
Tłuszcz Wielonienasycony
1,623g
Węglowodany
64,2g
25%
Cukier
10,57g
12%
Błonnik
14g
Białko
29,84g
60%
Sól
0,33g
6%
Cholesterol
0mg
Potas
558mg
28%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
24%
z GDA *
(490 cal)
24% GDA
Podział Kalorii:
 
Węglowodany (51%)
 
Tłuszcze (25%)
 
Białko (24%)
* Na podstawie GDA 2000 kalorii

Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.