A może by tak smaki świata na śniadanie?
Nadaje się do grilla, na przystawkę i na romantyczną kolację.
Podobno w Bułgarii najlepiej smakuje z ichną wodą ognistą 🔥
Cóż ona takiego kryje w sobie? Już piszę 😁
SKŁADNIKI NA 3 DUZE PORCJE SAŁATKI SZOPSKIEJ (Bułgaria/Bałkany)
🌰 mała czerwona cebula
🍅 2 średnie pomidory malinowe
🥒 2 średnie ogórki gruntowe (w ostateczności jeden ogórek zielony)
🌶️ Jedna duża papryka czerwona
🍋 2 łyżki soku z cytryny (lub tyle samo octu winnego jeżeli ktoś lubi słodsze smaki)
🫒4 łyżki oliwy
🧀 120-150 g sera białego solankowego ( w ostateczności możemy zastąpić go serem feta)
♥️Pieprz i sól
Zaczynam od cebuli.
Cebulę obieramy i drobniutko szatkujemy. Dajemy ją do małej miseczki i mieszamy z oliwą, sokiem cytrynowym i dość sporą szczyptą czarnego mielonego pieprzu. Odstawiamy na bok.
Z czerwonej papryki wykrawamy gniazdo i pozbywamy się nasion. Drobno kroimy w kostkę.
Ogórki obieramy, również kroimy w kostkę
Pomidory (najlepiej obrane) kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku.
Ser trzemy na tarce lub drobimy w palcach. Najlepiej posypać sałatkę serem tuż przed podaniem .
Najsmaczniejsza oczywiście po schłodzeniu.
Można udekorować bazylią, pietruszką czy listkiem mięty (tylko takie listki miałam 🤭☺️)
Smacznego kochani i miłego dnia ☺️
01 maj 21 przez użytkownika:
ciucma