Dziennik ciucma, 04 maj 21

leczo z serkiem topionym? Aksamitny , lekko ostry smak

15 zwolenników    Wsparcie   

Komentarze 
Miał być grill i nie było grilla 😬 No cóż, pogoda u mnie nie dopisała a zapas kiełbasy został. Ale w kuchni nic nie powinno się zmarnować 😁 Wyszło prawie 2 kg potrawy 🙈 , dla całej rodziny i głodnych niespodziewanych gości ☺️ Leczo, proste ale jakże pysznie przygotowane. Aksamitny smak dzięki serkom topionym i jednocześnie lekko ostry ( w zależności od dodanych przypraw). Składniki na 6 porcji po 300 g każda. Wiadomo, jedni zjedzą mniej, drudzy więcej więc podaję makro w 100 g: ✍️ Kcal 146/ B 8.9/ T 10.7/ W 4.4 Makro może ulec zmianie poprzez różnorodność składników SKŁADNIKI ♨️ 1 kg kiełbasy (patrzcie na skład) - u mnie śląska extra z Agro Rydzyny ♨️ 400 g papryki czerwonej ♨️ 2 trójkąty serka topionego - u mnie smak ziołowy (hochland) ♨️ 1 cebula ♨️ 1 główka sałaty lodowej ♨️ 100 gram śmietanki 30 % ♨️ 100 gram pieczarek ♨️ 1,5 pomidora czerwonego dojrzałego ♨️ 2 łyżki koncentratu pomidorowego ♨️ tłuszcz na patelnię ♨️ Sól, pieprz, papryka czerwona w proszku do smaku INSTRUKCJE: Na rozgrzany tłuszcz dodajemy pokrojoną wedle gustu kiełbasę. Pomidory, pieczarki, cebulę, paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do kiełbasy. Sałatę drzemy na kawałki i również dajemy na patelnię. Chwilę smażymy wszystko na dość mocnym ogniu aż do zarumienienia kiełbasy. Po tym czasie zmniejszamy gaz na mały płomień i dusimy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę mieszamy. Gdy koncentrat zacznie " pyrkac" dodajemy śmietanę oraz serek topiony. Dzięki tym dwóm ostatnim składnikom leczo stanie się aksamitne i bardziej delikatne. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami, u mnie jak zwykle pieprz i sól oraz przyprawa papryka słodka. Przed podaniem posypuję świeżym posiekanym koperkiem. Smacznego 😉 Ps. Oczywiście możemy dodać cukinię, papryki różnokolorowe czy por ale wtedy makro ulegnie zmianie. 
04 maj 21 przez użytkownika: ciucma

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi ciucma


Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.