Miał być grill i nie było grilla 😬
No cóż, pogoda u mnie nie dopisała a zapas kiełbasy został.
Ale w kuchni nic nie powinno się zmarnować 😁 Wyszło prawie 2 kg potrawy 🙈 , dla całej rodziny i głodnych niespodziewanych gości ☺️
Leczo, proste ale jakże pysznie przygotowane.
Aksamitny smak dzięki serkom topionym i jednocześnie lekko ostry ( w zależności od dodanych przypraw).
Składniki na 6 porcji po 300 g każda.
Wiadomo, jedni zjedzą mniej, drudzy więcej więc podaję makro w 100 g:
✍️ Kcal 146/ B 8.9/ T 10.7/ W 4.4
Makro może ulec zmianie poprzez różnorodność składników
SKŁADNIKI
♨️ 1 kg kiełbasy (patrzcie na skład) - u mnie śląska extra z Agro Rydzyny
♨️ 400 g papryki czerwonej
♨️ 2 trójkąty serka topionego - u mnie smak ziołowy (hochland)
♨️ 1 cebula
♨️ 1 główka sałaty lodowej
♨️ 100 gram śmietanki 30 %
♨️ 100 gram pieczarek
♨️ 1,5 pomidora czerwonego dojrzałego
♨️ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
♨️ tłuszcz na patelnię
♨️ Sól, pieprz, papryka czerwona w proszku do smaku
INSTRUKCJE:
Na rozgrzany tłuszcz dodajemy pokrojoną wedle gustu kiełbasę.
Pomidory, pieczarki, cebulę, paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do kiełbasy. Sałatę drzemy na kawałki i również dajemy na patelnię.
Chwilę smażymy wszystko na dość mocnym ogniu aż do zarumienienia kiełbasy.
Po tym czasie zmniejszamy gaz na mały płomień i dusimy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę mieszamy.
Gdy koncentrat zacznie " pyrkac" dodajemy śmietanę oraz serek topiony.
Dzięki tym dwóm ostatnim składnikom leczo stanie się aksamitne i bardziej delikatne.
Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami, u mnie jak zwykle pieprz i sól oraz przyprawa papryka słodka.
Przed podaniem posypuję świeżym posiekanym koperkiem.
Smacznego 😉
Ps.
Oczywiście możemy dodać cukinię, papryki różnokolorowe czy por ale wtedy makro ulegnie zmianie.
04 maj 21 przez użytkownika:
ciucma