Smakują ją kanapka z migdalami bo niczym ich nie doprawialam. Migdały odżywiają cały organizm: mózg, serce, skórę, paznokcie , włosy - powinny być podstawą w diecie. Dziennie mozna spożyć max 30 szt.
Dla mnie to masło stanowi wzbogacenie swojego żywienia w witaminy, minerały i kwasy nienasycone omega z całej gamy .
Masło migdałowe można kupić i mozna samemu zrobić: obrane migdały 400 g , podpieklam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , piekłam 15 minut 180 stopni grzałka góra i dół, po upieczeniu zostawiłam do ostygnoecia na 5 minut i zmieliłam je w młynku od kawy . Potem przerzucilam wszystko do miski i dodałam łyżkę oliwy z oliwek i zblendowalam i gotowe.
Oliwę dałam dla zrównoważenia kwasów omega ale migdały chyba tez maja wszystkie kwasy omega 3,6,9 wiec można dodać oliwę lub nie. Czytałam ze jeśli je sie za dużo jakiś kwasów a brakuje kwasów omega -3 to tez można sobie tym zaszkodzic i prowadzi to do jakiś chorób jeśli kwasy nie są zrównoważone albo gdy je się w nadmiernych ilościach zdrowe rzeczy to tez mogą szkodzić jak i te niezdrowe tłuszcze trans i inne niezdrowe jedzenie wiec wszystko z umiarem, trzeba zachować we wszystkim balans .
Czytałam ze ma to stać w temperaturze pokojowej a jak wyjdzie olej to przed użyciem wymieszać, w lodówce tez można trzymać ale jak pojawi się rosa to masło zaczyna się psuć wiec do lodówki tego nie wkładam bo większe prawdopodobieństwo że się zepsuje . W jednym przepisie było żeby dodać łyżkę oliwy z oliwek, w innym znowoz nie , ja do tej masy migdałowej jednak dodałam łyżkę oliwy z oliwek, według siebie . Można też dodać pół łyżeczki soli , ja soli nie dodawalam , zawsze można sobie sypnąć trochę soli na masło jak komuś brakuje sloności lub słodkości.
09 maj 21 przez użytkownika:
Laura LLL