białe szparagi w sosie słodko-ostro-chrzanowym w towarzystwie schaboszczaka na obiadokolacje. Niecałe 600 kcal i nie dałam rady tej porcji
|
1244 kcal
|
Tłusz: 100,73g | Białk: 70,81g | Węglo: 12,02g.
Śniadanie: Pomidory, Olej Roślinny, Jajko, Agro Rydzyna Kiełbasa Śląska Extra. Lunch: Olej Roślinny, Bułka Tarta, Schab Wieprzowy (w Całości, tylko Chude Mięso). więcej...
|
|
Komentarze
Szparagi, szparagi szparagi. Wszędzie widzę szparagi. Choć za nimi nie przepadam, zwłaszcza za białymi, w sezonie sobie nie odmawiam.
Co powiecie na białe szparagi w Delikatnym sosie W towarzystwie kotleta mielonego?
Może ktoś się skusi, tak jak ja 😁
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI PO 362 g każda:
♨️ 500 g szparagów białych (lub zielonych)
♨️ 1 kg schabu
♨️ Mąka kokosowa do obtoczenia kotletów
♨️ 6 jaj
♨️ Przyprawy, po łyżeczce tymianku, majeranku, ziół prowansalskich, maggi, soli, pieprzu i czerwonej papryki
SOS DO SZPARAGÓW
♨️ Duży jogurt naturalny
♨️ 2 łyżeczki musztardy
♨️ 2 łyżeczki chrzanu
♨️ 1 łyżeczka miodu
♨️ 2 łyżeczki majonezu
INSTRUKCJE
❤️ Szparagi obieramy, i obcinamy twarde części. Jeżeli białe szparagi są twarde, przerośnięte, musimy obrać je trochę głębiej aby pozbyć się łykowatych włókien. Doskonale sobie z tym poradzi obieraczka do warzyw czy mały ostry nożyk. Zielonych szparagów nie obieram, jakkolwiek też obcinam z twardszych części.
❤️ Obrane i opłukane szparagi wkladam do garnka i zalewam wodą. Nie mam typowego garnka do gotowania szparagów ale gwarantuje że w zwykłym też się ugotują. Trafiły mi się dość spore więc wolałam je pokroić na paski. Nie powinny być za cienkie aby się nie rozleciały w garnku. Różne są sposoby gotowania szparagów, na zimną wodę lub na wrzątek. Ja wrzucam do zimnej. Wody nie solę dopóki nie zacznie się gotować. Wtedy doprawiam około 0.5-1 łyżki soli (lubię bardziej słone). Gotujemy 10-15 min. Szparagi zielone gotuję o połowę krócej, jakkolwiek zawsze sprawdzam ich miękkość. Gdy już są miękkie od razu wyciągam aby ich nie rozgotować.
❤️ Sos do szparagów to mieszanka jogurtu, musztardy, chrzanu, majonezu, soli i pieprzu. Wychodzi delikatny, słodko - chrzanowy sos. Polecam go również do mięs na grilla i nie tylko. Smakuje rewelacyjnie, zwłaszcza schłodzony.
❤️ Jajka do obtoczenia plastrów schabu mieszam z przyprawami.
❤️ Pokrojony w plastry schab, lekko rozbity, wkładam do mieszanki jajek z przyprawami i dokładnie mieszam, aby mięso dobrze się zanurzyło. Tak obtoczone jajkiem plastry schabu opruszam mąką kokosową (zamiast bułki tartej)
❤️ Na rozgrzany tłuszcz wykładam schab i smażę około 4 min z każdej strony.
❤️ Szparagi najlepiej smakują na ciepło, polane sosem.
Smacznego
Orientacyjne makro porcji 362 g:
561 kcal/ B 44.42/ T 38.2/ W 7.02
13 maj 21 przez użytkownika: ciucma
|
Schabowego nie mielonego oczywiście 😂🙈
13 maj 21 przez użytkownika: ciucma
|
A właśnie tak się zastanawiałam co to za panierka oszukana bo wyglada jak prawdziwy schaboszczak z bułka tarta😁
14 maj 21 przez użytkownika: natiii55
|
cienko rozbić kotlety żeby szybciej się usmażyły w tej panierce a żeby nie zjarac kotletów
14 maj 21 przez użytkownika: ciucma
|
Super, zalega mi maka kokosowa wiec napewno wypróbuje do schabowych 🤩
14 maj 21 przez użytkownika: natiii55
|
|
|
|
|
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
|
|
|
|