Dziennik ciucma, 13 maj 21

białe szparagi w sosie słodko-ostro-chrzanowym w towarzystwie schaboszczaka na obiadokolacje. Niecałe 600 kcal i nie dałam rady tej porcji

1244 kcal Tłusz: 100,73g | Białk: 70,81g | Węglo: 12,02g.   Śniadanie: Pomidory, Olej Roślinny, Jajko, Agro Rydzyna Kiełbasa Śląska Extra. Lunch: Olej Roślinny, Bułka Tarta, Schab Wieprzowy (w Całości, tylko Chude Mięso). więcej...

14 zwolenników    Wsparcie   

Komentarze 
Szparagi, szparagi szparagi. Wszędzie widzę szparagi. Choć za nimi nie przepadam, zwłaszcza za białymi, w sezonie sobie nie odmawiam. Co powiecie na białe szparagi w Delikatnym sosie W towarzystwie kotleta mielonego? Może ktoś się skusi, tak jak ja 😁 SKŁADNIKI NA 6 PORCJI PO 362 g każda: ♨️ 500 g szparagów białych (lub zielonych) ♨️ 1 kg schabu ♨️ Mąka kokosowa do obtoczenia kotletów ♨️ 6 jaj ♨️ Przyprawy, po łyżeczce tymianku, majeranku, ziół prowansalskich, maggi, soli, pieprzu i czerwonej papryki SOS DO SZPARAGÓW ♨️ Duży jogurt naturalny ♨️ 2 łyżeczki musztardy ♨️ 2 łyżeczki chrzanu ♨️ 1 łyżeczka miodu ♨️ 2 łyżeczki majonezu INSTRUKCJE ❤️ Szparagi obieramy, i obcinamy twarde części. Jeżeli białe szparagi są twarde, przerośnięte, musimy obrać je trochę głębiej aby pozbyć się łykowatych włókien. Doskonale sobie z tym poradzi obieraczka do warzyw czy mały ostry nożyk. Zielonych szparagów nie obieram, jakkolwiek też obcinam z twardszych części. ❤️ Obrane i opłukane szparagi wkladam do garnka i zalewam wodą. Nie mam typowego garnka do gotowania szparagów ale gwarantuje że w zwykłym też się ugotują. Trafiły mi się dość spore więc wolałam je pokroić na paski. Nie powinny być za cienkie aby się nie rozleciały w garnku. Różne są sposoby gotowania szparagów, na zimną wodę lub na wrzątek. Ja wrzucam do zimnej. Wody nie solę dopóki nie zacznie się gotować. Wtedy doprawiam około 0.5-1 łyżki soli (lubię bardziej słone). Gotujemy 10-15 min. Szparagi zielone gotuję o połowę krócej, jakkolwiek zawsze sprawdzam ich miękkość. Gdy już są miękkie od razu wyciągam aby ich nie rozgotować. ❤️ Sos do szparagów to mieszanka jogurtu, musztardy, chrzanu, majonezu, soli i pieprzu. Wychodzi delikatny, słodko - chrzanowy sos. Polecam go również do mięs na grilla i nie tylko. Smakuje rewelacyjnie, zwłaszcza schłodzony. ❤️ Jajka do obtoczenia plastrów schabu mieszam z przyprawami. ❤️ Pokrojony w plastry schab, lekko rozbity, wkładam do mieszanki jajek z przyprawami i dokładnie mieszam, aby mięso dobrze się zanurzyło. Tak obtoczone jajkiem plastry schabu opruszam mąką kokosową (zamiast bułki tartej) ❤️ Na rozgrzany tłuszcz wykładam schab i smażę około 4 min z każdej strony. ❤️ Szparagi najlepiej smakują na ciepło, polane sosem. Smacznego Orientacyjne makro porcji 362 g: 561 kcal/ B 44.42/ T 38.2/ W 7.02 
13 maj 21 przez użytkownika: ciucma
Schabowego nie mielonego oczywiście 😂🙈 
13 maj 21 przez użytkownika: ciucma
A właśnie tak się zastanawiałam co to za panierka oszukana bo wyglada jak prawdziwy schaboszczak z bułka tarta😁 
14 maj 21 przez użytkownika: natiii55
cienko rozbić kotlety żeby szybciej się usmażyły w tej panierce a żeby nie zjarac kotletów 
14 maj 21 przez użytkownika: ciucma
Super, zalega mi maka kokosowa wiec napewno wypróbuje do schabowych 🤩 
14 maj 21 przez użytkownika: natiii55

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi ciucma


Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.