Dziennik ciucma, 25 maj 21

Barszcz ukrainski w pełnej krasie. Pyrkający na zeberkach i indyku. Buraki, fasola szparagowa, pomidory z puszki, marchew, cebula podsmazona na masle z czosnkiem, kapusta i wloszczyzna, zabielona odrobiną smietany. 380g: 106 kcal/B 7.9/T 7.5/ W 1.2

422 kcal Tłusz: 40,42g | Białk: 12,44g | Węglo: 1,67g.   Śniadanie: Śledź w oleju. więcej...

27 zwolenników    Wsparcie   

Komentarze 
a taka mam ochotę na barszcz ukraiński od wczoraj. kupiłam już buraki,ale nie wiem kiedy zrobię  
25 maj 21 przez użytkownika: magdaaaaaaaaa
Jak to kiedy magdaaaaaa. Jutro! No najpóźniej pojutrze 😁 
25 maj 21 przez użytkownika: ciucma
No oczywiście zapomniałam napisać o soku z cytryny ♥️ e to u mnie norma 😁 
25 maj 21 przez użytkownika: ciucma
Makro dla porcji 380 g ( duża miseczka): kcal 106/ B 7.9/ T 7.5/ W 1.2 SKŁADNIKI : ♨️ 1 kg żeberek wieprzowych ♨️ 1 kg mięsa z indyka (u mnie skrzydła) ♨️ 7 buraków ♨️ 400 g pomidorów (dałam z puszki) ♨️ 1/4 selera ♨️ 2 marchewki ♨️ 2 ząbki czosnku ♨️ 3 liście całe pora ♨️ Cebula (dałam żółtą) ♨️ 400 Fasolka szparagowa (dałam świeżej/można zastąpić oczywiście inną fasolą) ♨️ 6 ziemniaków (opcjonalnie, u mnie bez) ♨️ 1 korzeń pietruszki ♨️ 3 liście laurowe ♨️ 5 ziaren ziela angielskiego ♨️ Sól, pieprz, cukier jeśli ktoś preferuje (u mnie bez) ♨️ Koperek ♨️ Sok z 1/2 cytryny lub trochę mniej octu (u mnie cytryna) NSTRUKCJE; 👌 Mięso płuczemy pod bieżącą wodą (choć niektórzy tego unikają). Zalewamy dość sporą ilością wody. 👌 Dodajemy por, seler i pietruszkę, trochę soli i pieprzu. Nakrywamy i czekamy na zagotowanie. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszam gaz i pyrkam na wolnym ogniu 1.5 h. 👌 W międzyczasie myjemy warzywa. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, talarki lub trzemy na tarce o dużych oczkach. 👌 Kapustę szatkujemy wedle uznania, ja wolę takie spory kawałeczki. 👌 Cebulę kroimy w kostkę lub piórka i podsmazamy na maśle wraz z czosnkiem pokrojonym w plastry 👌 Fasolkę szparagową (może być mrożona) kroimy na mniejsze kawałki. 👌 Pomidory obieramy i kroimy w kostkę ( u mnie były z puszki obrane ☺️) 👌 Buraki obieramy i albo wrzucamy całe albo jak ja, trzemy na tarce przed wrzuceniem do wywaru. 👌 Gdy upłynie czas pyrkania wrzucamy do garnka poszatkowaną kapustę oraz marchew. Ponownie gotujemy około 10 min. 👌 Następnie dorzucamy pomidorki, buraki, ziemniaki pokrojone w kostkę i usmażoną cebulę z czosnkiem i masłem. 👌 Gotujemy przez kolejne 10 min, po czym wyciskamy cytrynę lub dodajemy ocet. 👌 Gdy zupa wydaje się być gotowa, ziemniaki miękkie wyciągamy mięso i warzywa jak por, pietruszkę i seler. Mięso wedle uznania możemy oddzielić od kości i ponownie wrzucić do zupy lub podać jako dodatek na osobnym talerzu. 👌 Na koniec przrciagnelam śmietanką 30% . Lubię dodawać tą śmietanę przede wszystkim dlatego że nigdy się nie zwarzy a po drugie nadaje zupie aksamitnego, delikatnego smaku. 👌 Pod koniec doprawiamy wedle gustu pieprzem i solą, maggi jeśli ktoś lubi i ewentualnie łyżeczką cukru. 👌 Na talerzu posypać świeżym posiekanym koperkiem . Smacznego 😁 
25 maj 21 przez użytkownika: ciucma

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi ciucma


Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.