Barszcz ukrainski w pełnej krasie. Pyrkający na zeberkach i indyku. Buraki, fasola szparagowa, pomidory z puszki, marchew, cebula podsmazona na masle z czosnkiem, kapusta i wloszczyzna, zabielona odrobiną smietany. 380g: 106 kcal/B 7.9/T 7.5/ W 1.2
|
422 kcal
|
Tłusz: 40,42g | Białk: 12,44g | Węglo: 1,67g.
Śniadanie: Śledź w oleju. więcej...
|
|
![](https://m.ftscrt.com/static/images/box/membersicon.gif) Komentarze
a taka mam ochotę na barszcz ukraiński od wczoraj. kupiłam już buraki,ale nie wiem kiedy zrobię
25 maj 21 przez użytkownika: magdaaaaaaaaa
|
Jak to kiedy magdaaaaaa. Jutro! No najpóźniej pojutrze 😁
25 maj 21 przez użytkownika: ciucma
|
No oczywiście zapomniałam napisać o soku z cytryny ♥️ e to u mnie norma 😁
25 maj 21 przez użytkownika: ciucma
|
Makro dla porcji 380 g ( duża miseczka): kcal 106/ B 7.9/ T 7.5/ W 1.2
SKŁADNIKI :
♨️ 1 kg żeberek wieprzowych
♨️ 1 kg mięsa z indyka (u mnie skrzydła)
♨️ 7 buraków
♨️ 400 g pomidorów (dałam z puszki)
♨️ 1/4 selera
♨️ 2 marchewki
♨️ 2 ząbki czosnku
♨️ 3 liście całe pora
♨️ Cebula (dałam żółtą)
♨️ 400 Fasolka szparagowa (dałam świeżej/można zastąpić oczywiście inną fasolą)
♨️ 6 ziemniaków (opcjonalnie, u mnie bez)
♨️ 1 korzeń pietruszki
♨️ 3 liście laurowe
♨️ 5 ziaren ziela angielskiego
♨️ Sól, pieprz, cukier jeśli ktoś preferuje (u mnie bez)
♨️ Koperek
♨️ Sok z 1/2 cytryny lub trochę mniej octu (u mnie cytryna)
NSTRUKCJE;
👌 Mięso płuczemy pod bieżącą wodą (choć niektórzy tego unikają). Zalewamy dość sporą ilością wody.
👌 Dodajemy por, seler i pietruszkę, trochę soli i pieprzu. Nakrywamy i czekamy na zagotowanie. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszam gaz i pyrkam na wolnym ogniu 1.5 h.
👌 W międzyczasie myjemy warzywa. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, talarki lub trzemy na tarce o dużych oczkach.
👌 Kapustę szatkujemy wedle uznania, ja wolę takie spory kawałeczki.
👌 Cebulę kroimy w kostkę lub piórka i podsmazamy na maśle wraz z czosnkiem pokrojonym w plastry
👌 Fasolkę szparagową (może być mrożona) kroimy na mniejsze kawałki.
👌 Pomidory obieramy i kroimy w kostkę ( u mnie były z puszki obrane ☺️)
👌 Buraki obieramy i albo wrzucamy całe albo jak ja, trzemy na tarce przed wrzuceniem do wywaru.
👌 Gdy upłynie czas pyrkania wrzucamy do garnka poszatkowaną kapustę oraz marchew. Ponownie gotujemy około 10 min.
👌 Następnie dorzucamy pomidorki, buraki, ziemniaki pokrojone w kostkę i usmażoną cebulę z czosnkiem i masłem.
👌 Gotujemy przez kolejne 10 min, po czym wyciskamy cytrynę lub dodajemy ocet.
👌 Gdy zupa wydaje się być gotowa, ziemniaki miękkie wyciągamy mięso i warzywa jak por, pietruszkę i seler. Mięso wedle uznania możemy oddzielić od kości i ponownie wrzucić do zupy lub podać jako dodatek na osobnym talerzu.
👌 Na koniec przrciagnelam śmietanką 30% . Lubię dodawać tą śmietanę przede wszystkim dlatego że nigdy się nie zwarzy a po drugie nadaje zupie aksamitnego, delikatnego smaku.
👌 Pod koniec doprawiamy wedle gustu pieprzem i solą, maggi jeśli ktoś lubi i ewentualnie łyżeczką cukru.
👌 Na talerzu posypać świeżym posiekanym koperkiem .
Smacznego 😁
25 maj 21 przez użytkownika: ciucma
|
|
|
|
|
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
|
|
|
|