Dziennik ciucma, 26 maj 21

Specjalnie upiekłam ciacho dla swojej Mamy :) Tez jest na diecie i wiem , ze liczy na taką niespodziankę. Zresztą pewnie to przeczyta. Kocham Cie Mama !

380 kcal Tłusz: 36,38g | Białk: 11,20g | Węglo: 1,50g.   Śniadanie: Śledź w oleju. więcej...

34 zwolenników    Wsparcie   

Komentarze 
Ciacho truskawkowe idealne na każdą uroczystość. U mnie idealnie sprawdziło się na Dzień Mamy ♥️ Biszkopt (potrzebujemy dwa). podaję przepis na jeden: ♨️ 3 jajka ♨️ 30g mąki kokosowej ♨️ sok z połowy cytryny ♨️ 0.5 łyżki octu jabłkowego ♨️ 1 łyżka erytrolu/ksylitolu/stewii ♨️ 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubijamy na puszystą mase, dodajemy sok z cytryny, ocet i cukier. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem. Całość wykładamy do blaszki wyłożonej papierem i wysmarowanej maslem. Posłużyłam się blaszką od tortownicy 24 cm. Im mniejsza blaszka tym wyższy biszkopt. Na mojej wyszły cieniutkie. Piekarnik nagrzewamy do 180st i wsadzamy blaszkę na 20-25min (każdy piekarnik jest inny). Pieczemy dwie sztuki, jedna po drugiej. ♨️ Truskawki - 400 g (jeśli są mrożone rozmrazamy wcześniej) kroimy wedle gustu w plastry, kostki Wkładamy do małego garnka, wiewamy pół szklanki wody. Dusimy 20 min. Po tym czasie zasypujemy galaretka bez cukru i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie robimy krem. KREM ♨️1 szklanka śmietany 36% ♨️250g maskarpone ♨️Trochę soku z cytryny . Śmietankę ubijamy na sztywno, potem dodajemy troszkę soku z cytryny i na koniec mascarpone. Ubijamy razem i do lodówki. Gdy biszkopty wystygną, truskawki również, wykładamy na biszkopt owoce, nakrywamy drugim biszkoptem i na sam wierzch wykładamy ubity krem. Można posypać odrobiną kakao bez cukru czy wyłożyć świeże sezonowe owoce. Pycha Wyszło mi około 17 porcji, zależy jak pokroicie ciacho. Podaję makro na porcje 83 g: kcal 170/B 7.2/T 13.4/ W 5.1 
27 maj 21 przez użytkownika: ciucma

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi ciucma


Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.