Jakby białej kiełbasy nie układać do zdjęcia to zawsze i tak mniej apetycznie wyjdzie niż w rzeczywistości smakuje 🙈☺️
Pomysł na idealne śniadanie lub kolację. Przygotowanie zajmie wam około 10 min a na efekt końcowy czeka się aż i tylko pół godziny. Ale warto, ręczę 👌
KIEŁBASA W SOSIE CHRZANOWYM
SKLADNIKI NA 6 PORCJI PO JEDNEJ KIELBASCE LUB 3 DUZE PO DWIE SZTUKI :
♨️ 600 g białej kiełbasy
♨️ 60 g chrzanu startego na drobnych oczkach lub gotowego ze słoiczka (u mnie druga opcja)
♨️ 100 g czerwonej papryki
♨️ 300 g śmietanki 30 %
♨️ 2 małe cebule (u mnie żółte)
♨️ 4 ząbki czosnku
♨️ 1 łyżeczka przyprawy papryki czerwonej słodkiej
♨️ 2 łyżki majeranku
♨️ Sól i pieprz do smaku
INSTRUKCJE:
👌Cebulę obrać, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu
👌Chrzan obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub użyć gotowego ze słoiczka.
👌Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę i dodać do sosu
👌Do chrzanu dodać śmietanę, wyciśnięty czosnek i przyprawy.
👌Dusić na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
👌Kiełbasę ponacinać nożem w kratkę (jak na zdjęciu).
👌 Sos przelać do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
👌Na sosie ułożyć kiełbasy.
👌Zapiekać pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 200℃ a następnie odkryć i zapiekać kolejne 15 minut pilnując by kiełbasa nie przypiekła się za bardzo.
Przed podaniem polecam posypać posiekanym szczypiorkiem.
Makro na porcje 221 g (1 kiełbasa plus sos):
Kcal 578/ B 16.7/ T 52.7/ W 9.3
Smacznego 😁
29 maj 21 przez użytkownika:
ciucma