A moze tak mielony w sosie cebulowym? Przepis w komentarzu. Kto woli tradycyjne mielone to robimy po swojemu ale tego sosu mus sprobowac. Nie zalujcie tylko przypraw
|
551 kcal
|
Tłusz: 45,20g | Białk: 23,99g | Węglo: 6,84g.
Lunch: Kotlet mielony w sosie cebulowym. Przekąski/Inne: Vitanella Krem Orzechowy Smak Wanilia. więcej...
|
|
Komentarze
Miałam ochotę na mielonego.
Robiłam już z serkiem topionym zamiast bułki tartej, wyszedł pyszny. Przepis jest we wcześniejszych postach.
Dzisiaj postanowiłam zrobić z wykorzystaniem łuski babki jajowatej zamiast bułki tartej i wyszły równie dobre. Dodałam również do mięsa oliwę . I tutaj od razu powiem, że wyszły w smaku aż za delikatne, wręcz rozpływały się w ustach ale nie rozwaliły się ani przy formowaniu ani podczas smażenia ☺️
W zależności od tego jakie kotlety wolicie, bardziej zbite czy miękkie stosujcie albo serek topiony lub jak ja dzisiaj połączenie łuski babki jajowatej z oliwą 👌
Najwięcej smaku daje tu jednak zdecydowanie sos cebulowy. Coś wspaniałego, moje smaki ❤️
SKŁADNIKI NA KOTLETY (17 SREDNICH )
♨️ 1000 g zmielonej łopatki
♨️ 1 średnia cebula drobno poszatkowana
♨️ 2 średnie jajka
♨️ 2 łyżki masła klarowanego
♨️ 3 łyżki oliwy
♨️ 6 łyżek łuski babki jajowatej
♨️ Sól, pieprz, majeranek
SKŁADNIKI NA SOS CEBULOWY:
♨️ 2 duże cebule pokrojone w piórka
♨️ 6 łyżek oleju z pierwszego tłoczenia
♨️ 100 ml śmietanki 30%
♨️ 1itr bulionu lub wody (u mnie to pierwsze)
♨️ Sól, pieprz, tymianek i slodka papryka
INSTRUKCJE:
👌 Zaczynamy od podsmażenia cebulki na maśle klarowanym. Od razu można posolić , popieprzyc i dodać majeranek. Daje sporo majeranku ponieważ ogólnie lubię przyprawy.
Gdy cebula się zeszkli odstawiamy na bok i niech sobie stygnie.
👌 Zmielone mięso wkładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy, wsypujemy łuski babki jajowatej, dodajemy przestudzoną cebulkę wraz z tluszczem z patelni oraz na koniec opcjonalnie oliwę. To ostatnie można pominąć jeżeli nie przepadacie za oliwą i odczuciem lekkiej lepkości. Ja dodaję ponieważ zależy mi na tłuszczach.
👌 Mięso zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Będzie troszkę rzadsza od tradycyjnej masy ale i na to jest sposób. Odstawiamy na 10-15 min i masa będzie jak znalazł
👌 Formujemy średniej wielkości kotlety i obsmazamy na oleju z jednej i drugiej strony (3-5 min). Gdy będą usmażone wykładamy na talerz i smażymy następną partię po czym wszystkie wykładamy na talerz.
👌 Na pozostałym oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Czekamy do zeszklenia, doprawiamy wedle uznania. Gdy cebula będzie gotowa, zalewamy ją bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodałam śmietankę 30% zamiast zagęszczać mąką z wodą. Wszak mąki unikam. Śmietanka nada pięknego koloru i aksamitnego smaku.
👌 Cebula miękka? Śmietanka dodana? Chwilkę czekamy i wkładamy do sosu usmażone wcześniej kotlety. Wszystko razem niech chwilę popyrka i gotowe.
Podałam z mizerią na słono I ostro (sól i pieprz) 😉 Chociaż zawsze wolałam na słodko 🤭
Makro orientacyjne na porcje 180g: kcal 453/ B 18.05/ T 37.7/ W 5.13
09 cze 21 przez użytkownika: ciucma
|
|
|
|
|
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
|
|
|
|