Jak zrobić dobrego schabowego ale żeby był bardziej w stylu diety niskoweglowodanowej? Schab nie ma węglowodanow więc nim nie mamy co się przejmować. Zaraz Wam podpowiem nasz sposób ale zanim to zrobię parę fajnych wskazówek ⬇️
Często pytacie o zamiennik bułki tartej.
Bo jak tu zrobić kotleta schabowego czy fileta, często rybę bez panierki.
W sklepach ze zdrową żywnością można kupić specjalne panierki do mięs. Ale nie ukrywam, że kosztują 5 razy więcej od bułki tartej 😞
Za to jest odpowiednik bardzo zbliżony do efektu bułki. Są to łuski babki jajowatej. Są bardzo bogate w błonnik. W obecności wody, mleka, tłuszczu uwalniają śluz, który w konsystencji przypomina trochę żel. Są też idealne do pieczywa czy jako zagęszczacz zup.
Panierka po usmażeniu ma naturalny kolor a w smaku nie ma różnicy. Nikt się nie zorientuje , że kotlety nie są obtoczone w bułce. Jeżeli dodacie do środka kotletów mielonych zamiast bułki tartej (niektórzy tak robią) to musicie się liczyć z tym że kotlety będą miały super konsystencję ale w smaku będziecie wyczuwać lekką konsystencję żelu. Zdecydowanie zamiast łusek polecam wtedy serek topiony 👌 Równie ładnie sklei mięso i dodatkowo zadba o smak.
Można również obtaczać w mące kokosowej ale to już sami musicie eksperymentować , który smak wydaje wam się bardziej zbliżony do Waszego gustu.
Na 2 kotlety potrzebujemy:
♨️ 1-2 jajka
♨️ 2 plastry schabu
♨️ Po łyżeczce przypraw: zioła prowansalskie, papryka czerwona słodka, pieprz, sól, majeranek. Zamiast soli jeżeli stosujecie w kuchni można użyć pospolitej Vegety. Ja omijam raczej ale przyznam się, że czasem się zdarza.
♨️ Parę kropel maggi
♨️ Łuski babki jajowatej do obtoczenia
♨️ Olej do smażenia
INSTRUKCJE:
👌Plastry schabu rozbijamy
👌 w misce mieszamy jajko z przyprawami
👌 Rozbite plastry mięsa wsadzamy do jajka i odkładamy na 30-60 min. Można ten etap ominąć, wystarczy obtoczyć kotleta w jajku. Ja jednak zostawiam na pewien czas, mięso przejdzie przyprawami
👌 Na talerz wysypujemy odrobinę łuski babki. Tyle ile zazwyczaj wsypujemy bułki tartej lub innej panierki. Mięso obtaczamy w bułce.
👌 Gotowe kotlety dajemy na rozgrzany tłuszcz, niekoniecznie bardzo gorący. Babka jajowatą lubi mniej rozgrzany 😉. Smażymy do uzyskania rumianego koloru, z obu stron. U mnie około 4-5 min na stronę, dość często przewracając. Lubię gdy są dobrze usmażone i mają ładny kolor.
Można podawać z przeróżnymi surówkami, sałatkami, na zimno i ciepło. U mnie zawsze uwielbiana mizeria, surówka kopenhaska czy z pora.
Orientacyjne makro dla 1 kotleta: 414 kcal/ B 26.7/ T 28.8/ W 2.05
Smacznego 😁
12 cze 21 przez użytkownika:
ciucma