SKŁADNIKI na 40 dużych knedli lub 60 mniejszych
♨️ 500 g sera twarogowego półtłustego
♨️ 6 łyżek mąki kokosowej
♨️ 6 łyżek mąki migdałowej
♨️ 2 jajka średnie
♨️ 50 g miękkiego masła
INSTRUKCJE
👌 Ser drobnimy w misce, dodajemy masło, mąki i jajka. Wszystko razem zagniatamy na kulę.
👌 Truskawki myjemy, szypułki odrywamy i odsączamy na ręczniku papierowym
👌 Kulę przenosimy na deskę /stolnicę i rozpłaszczamy na kształt koła ręką.
👌 Wyrywamy po kawałku ciasta i rozpłaszczamy go na dłoni
👌 Na środek kładziemy truskawkę i oblepiamy ja ciastem z każdej strony
👌Turlamy ją później w rękach aby ciasto równomiernie oblepilo truskawkę.
Sposób 1
👌 Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na średnim ogniu przez 5 min. Po wyciągnięciu są od razu gotowe do spożycia. Najlepiej smakują na ciepło, polane zimną śmietaną 18% wymieszaną z erytrolem. Ten sposób jest zdecydowanie moim faworytem
Sposób 2
👌 Ugotowane i ostudzone knedle dajemy na rozgrzane masło klarowane i obsmazamy z każdej strony do zarumienienia. Również najlepiej smakują polane śmietanką z erytrolem
Makro na porcję 5 knedli 157 g:
Kcal 229/ B 15.9/ T 13.6/ W 9.5
Smacznego 😁
18 cze 21 przez użytkownika:
ciucma