Weekend przed nami i jest i ona ❤️
PIECZONA GOLONKA WIEPRZOWA W CIEMNYM PIWIE
SKŁADNIKI DO GOTOWANIA
♨️ 3 golonki wieprzowe przednie
♨️ 3 marchewki
♨️ Kawałek liści pora
♨️ Kawałek selera
♨️ 1 średnia cebula
♨️ 4 ząbki czosnku
♨️ Korzeń pietruszki
♨️ 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu i 2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI DO PIECZENIA
♨️ Golonki z wywaru
♨️ 2 szklanki wywaru z golonek
♨️ 1 szklanka piwa ciemnego, może być jasne
MARYNATA
♨️ Łyżka miodu
♨️ Łyzka musztardy
♨️ 3 ząbki czosnku
♨️ Przyprawy jak 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżka soli, szczypta kminku i szczypta tymianku
INSTRUKCJE
👌 Golonki opalamy palnikiem lub nad płomieniem z kuchenki gazowej aby pozbyć się włosków
👌 Cebulę przekrajamy na pół i również opalamy nad płomieniem lub podsmazamy na suchej patelni
👌 Warzywa obieramy
👌 Golonki wraz z warzywami i przyprawami wkładamy do wody i zalewamy wodą aby całkiem się zanurzyły
👌 Gotujemy 2 godziny na małej mocy palnika od czasu zagotowania się wody.
👌 W międzyczasie przygotowujemy marynatę
❤️ Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami
👌 Po dwóch godzinach gotowania odławiamy golonki i przestudzamy aby można było je obtoczyć w marynacie. Po nasmarowaniu mięsa pozostawiamy na boku na 30-60 min.
👌 Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy/oleju i wykładamy golonki w marynacie, wlewamy szklankę piwa i wywar.
👌 Pieczemy w 200 stopniach przez godzinkę pod przykryciem a potem jeszcze 20 min bez przykrycia polewając od czasu do czasu wywarem z naczynia.
Smacznego 😁
Makro dla porcji 1/2 pojedynczej golonki
Kcal 570/ B 58.7/ T 34/ W 4.5
09 lip 21 przez użytkownika:
ciucma