Dzisiaj prezentuję
PIERŚ KURCZAKA FASZEROWANĄ PIECZARKAMI
SKŁADNIKI na 6 porcji:
♨️ 6 piersi kurczaka
♨️ 300 g pieczarek
♨️ 250 g sera smietankowego
♨️ 4 wyciśnięte ząbki czosnku
♨️ 1 cebula
♨️ 4 łyżki masła
♨️ 4 łyżki oliwy
♨️ Min po łyżeczce soli, pieprzu, ziół prowansalskich i curry
INSTRUKCJE
♨️ Na patelni łączymy masło, cebulę i pieczarki pokrojone w drobne kostki. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Smażymy do ulubionej miękkości pieczarki.
♨️ Gdy pieczarki będą gotowe dodajemy ser śmietankowy oraz czosnek. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, aż ser całkowicie się rozpuści
♨️ W piersiach kurczaka robimy tzw kieszonki, nacinamy wzdłuż lekko mięso aby później wlozyc tam farsz
♨️ Mięso posypujemy przyprawami, w kieszonce również. Do kieszonki nakładamy gotowy farsz, tyle ile nam wejdzie
♨️ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
♨️ Na blaszkę do pieczenia wlewamy 3 łyżki oliwy lub oleju
♨️ Piersi kurczaka wykładamy na blaszkę, rozprowadzamy na nich resztę oliwy i pieczemy 30 min
👉 Do środka kieszeni możemy dodawać swoje ulubione dodatki jak papryka, ser żółty, czy pomidor
👉 Podawać z ulubioną surówką , u mnie mix sałat z cebulą, oliwą i przyprawy
Gotowe ☺️
Makro dla porcji 1 fileta z nadzieniem 350 g
Kcal 548/ B 62/ 30/ 6
17 lip 21 przez użytkownika:
ciucma