KREM KAWOWY Z PLACKIEM BEZOWYM
SKŁADNIKI na 4 pucharki kremu
♨️ 1 Łyżka kawy rozpuszczalnej
♨️ 2 Łyżki wrzątku
♨️ 250 g mascarpone
♨️ 250 ml śmietanki 36 %
♨️ 3 łyżki erytrolu (nie musimy mielić, jednak jest bardziej aksamitny w smaku po zmieleniu)
INSTRUKCJE:
👌 Łyżkę kawy zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się kawy , chłodzimy w lodówce
👌 W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietankę 36% przez około 2-3 min. Po tym czasie dodajemy po 1 łyżce erytrolu bezustannie mieszając
👌 250 g mascarpone łączymy mikserem z kawą, mieszamy przez około 20 sekund aż będzie jednolity
👌 Na koniec mieszamy wszystkie składniki mikserem na najniższych obrotach.
Krem gotowy ☺️
PLACKI BEZOWE
SKŁADNIKI
♨️ 2 białka jajek
♨️ 150 g zmielonego erytrolu
♨️ Szczypta soli
INSTRUKCJE
👌 Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni
👌 Białka jajek ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Ubijać dotąd aż pojawi się na nich pianka , nie dłużej niż 2-3 min.
👌 Do sztywnych jajek dodajemy po łyżce erytrolu, miksujemy między łyżkami około 1 min aby dobrze cukier wymieszał się z białkami. Trochę to pracochłonne ale zaowocuje pysznymi placuszkami
👌 Ubitą masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy wykładać łyżką lub szprycą, wedle uznania. Ja wykładam łyżka w koło, na wielkość literatki (średniej szklaneczki, taką nazwę pamiętam 🤭)
👌 Pieczemy około 15 min, w zależności od wielkości placuszków wyłożonych na papier. Ja wykładam bardzo płasko. Pieczemy dotąd , dopóki nie poczujemy zapachu przypalania.
👌 Wyłączam piekarnik i zostawiam placki do wystygnięcia w piekarniku. W odróżnieniu od tradycyjnych bezików te nie wyrastają. Są płaskie i chrupiące po wystudzeniu. Jeżeli zrobimy je dużo wcześniej będą jeszcze bardziej chrupiące, aż będzie słychać charakterystyczne kuszące " chrup".
👌 Można zamiast placuszków bezowych udekorować owocami lub posypać odrobiną ciemnego kakao lub kawy. Idealnie komponuje się również ze zmielonymi orzechami czy ciemną czekoladą
Gotowe ☺️
Makro dla l deseru z 1/4 porcji placuszków beżowych:
Kcal 466/ B 6/ 48/ W 3
19 lip 21 przez użytkownika:
ciucma