Dodaj do mojej Książki Kucharskiej
Dodaj do Dziennika Żywności
Dają:
2 porcja (e)
Czas Przygotowania:
15 min
Czas Gotowania:
15 min
Typ posiłku:
Dania Główne
Oceń:
Average FatSecret member ranking Średnia ocena Użytkowników FatSecret
przez użytkownika: mrsredcat

Fish Curry with Lemon and Coriander

A light curry. Make it as hot or mild as you like.

Składniki

Wskazówki

  1. Use any firm white fish fillets, like cod, haddock or halibut. Sprinkle them with half the salt and the lemon juice on both sides, and leave to stand while you chop the onions and chilli and mince the garlic. Use more or less chilli to your own taste. You can use chilli powder, flakes or dried chilli if you don't have fresh.
  2. Fry the chopped onions, minced garlic and chopped chilli in a little spray oil in a flat bottomed pan with a lid. Crush the coriander seeds (or use ground coriander) and add with the cumin to the onions and fry for a minute more. Add the chopped tomatoes (fresh or a tin) and cook for another 5 minutes.
  3. Lay the fish fillets in the pan, and ensure you cover them with the tomato mixture. Sprinkle with the remainder of the salt, the curry powder (use garam masala if you can get it) and the chopped coriander.
  4. Cook the fish for a few minutes until the flesh just turns white. Add the prawns and turn in the hot sauce.
  5. Serve with plain boiled rice or a small naan bread, garnished with a little more fresh coriander and lemon wedges.
20 użytkowników dodało ten przepis do swoich książek kucharskich.
 

Recenzje 
We made a variant of this using basa and anchovies instead of cod and prawns. Really flavourful with a definite lemon zestiness. We're looking forward to trying a version using prawns now! Clarifying on step one, you use ALL the lemon juice and half of the salt (the way it's written it leaves you wondering where half of the lemon juice went).
user vote
01 mar 20 przez użytkownika: iamiko

     
 

Zrecenzuj ten przepis



Musisz się zalogować, aby ocenić ten przepis. Kliknij tutaj, aby się zalogować
 

Znajdź Więcej Przepisów

Sortuj według Typ Posiłku

Dania Główne

Najnowsze Przepisy

przez użytkownika: Natalitschka1
Słodka i kremowa przekąska.
przez użytkownika: Furmanka86
Szybkie i łatwe śniadanie.
przez użytkownika: Takmisieniechce
Pyszna przekąska zawierająca tylko 5 składników.
przez użytkownika: Takmisieniechce
Śniadanie lub przekąska bez cukru.

Prześlij Przepis

Podsumowanie Wartości Odżywczych:

Jest 210 kalorii w 1 porcji Fish Curry with Lemon and Coriander.
Podział Kalorii: 5% tłusz, 36% węglo, 58% białk.

Wartość Odżywcza
Porcja
na porcje
na porcje
% RWS*
Energia
877 kJ
10%
210 kcal
Tłuszcze
1,18g
2%
Tłuszcz Nasycony
0,134g
1%
Tłuszcz Jednonienasycony
0,393g
Tłuszcz Wielonienasycony
0,277g
Węglowodany
17,96g
7%
Cukier
5,23g
6%
Błonnik
2,4g
Białko
29,02g
58%
Sól
3,98g
66%
Cholesterol
27mg
Potas
282mg
14%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
10%
z GDA *
(210 cal)
10% GDA
Podział Kalorii:
 
Węglowodany (37%)
 
Tłuszcze (5%)
 
Białko (58%)
* Na podstawie GDA 2000 kalorii

Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.